A motorgumi minősége és a biztonságos közlekedés kapcsolata

motorgumi

Motorgumi

A motorosok élete nem fenékig tejfel. A verda persze maga a féktelen szabadság, ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a gépjármű nyújtotta vezetésélmény korántsem mondható a közlekedés legbiztonságosabb módjának. A motorkerékpárosok számára a vezetés biztonsága nagyban függ a motorgumi minőségétől. Ez a téma tipikusan abba a kategóriába tartozik, ahol nem érdemes garasoskodni, és csakis azt az abroncsot ajánlatos megvenni, ami a lehető legjobb színvonalúként van a piacon elismerve – mint például az angol TyreSafe.

Igen, ehhez mélyebbre kell nyúlni a zsebben – ám a biztonságunk megér bármennyi pénzt. Melyek azok a szempontok, amelyeket a motorgumi megvásárolása során érdemes szem előtt tartani? Elsősorban a teljesítmény – a jó minőségű futófelület, hiszen csak és kizárólag így lehetünk biztosak sofőrként az abroncsok jó tapadásában, kezelhetőségében és a megfelelő fékezésben is. Jó hír az, hogy a jobban teljesítő motorgumi abroncsok jobb üzemanyag-fogyasztást is eredményeznek.

A légnyomás kérdése szintén elengedhetetlenül fontos a motorgumik esetében. Bár ez nem tartozik közvetlenül a vásárlási tanácsok csoportjába, mégis érdemes néhány szót ejteni arról, mennyire fontos ellenőrizni a motorgumi légnyomását még indulás előtt – hetente legalább egyszer. Egyébként is, a rendszeres ellenőrzés esszenciális a biztonságos közlekedés érdekében, hiszen hiába van a birtokunkban egy jó minőségű abroncs, ha az horpadt vagy netalán lyukas lesz a folyamatos használat miatt, ugyanolyan balesetveszélyessé válik, mint a rosszabb minőségű társa.

Ugyanúgy, mint az autógumik esetében is, a motor „lábbelije” is repcés: ezek a bemélyedések teszik lehetővé, hogy a motor jól tapadjon az utakon, legyen szó nyári hőségről vagy téli zimankóról. A fenti szempontok mindegyike roppant mód befolyásolgatja a fékezést, a gyorsulást, a kanyarodást és a kormányzást is – tehát egészében az utazás minőségét. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos időről-időre meglátogatni a gumiszervizest és a minimálisra csökkenteni a vezetés közben hibalehetőségek számát.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.