Acélfelni VS. alufelni- mit válasszunk és miért?

acélfelni

Acélfelni

A szebbik nem képviselői, a hölgyek sokszor megmosolyogják magukban a férfiként is örök kisfiúk lelkes rajongását az autók iránt. Bizony, uraim, tegyék a kezüket a szívükre, és valljanak színt: ugye, hogy a verda maga a szerelem? Azt csinosítgatni, szervizeztetni maga a boldogság, arról nem is beszélve, ha olyan extra cuccokkal is „megajándékozhatjuk” az autót, mint az alufelni – vagy inkább maradjunk az acélfelninél? Jelen cikkünkben az utóbb említett alkatrésznek jártunk utána – maradjon velünk, ha érdekli a téma. Először is, érdemes tisztázni azt a fogalomzavart, ami az acélfelni és az alufelni körül kering. Mi a kettő között a különbség?

Elsősorban a differenciát az anyagminőség és az anyagösszetétel formájában keresendő, amihez szorosan és értelemszerűen hozzátartozik az aktuális felni időtartama és strapabírósága is. Ahogy azt már megszokhattuk az autók világában, semmisem fekete és fehér, így mindkét típusú felninek megvannak az előnyei és persze a hátrányai is. Nézzük először az acélfelnit. Ezek a többnyire fekete színű, lyukacsos mintázató, régi típusú autókon megfigyelhető alkatrészek roppant strapabíróak, hiszen nehézfémből –acélból- készültek. Bármilyen nehéz a terep, mostoha az útviszony, az acélból készült felni remekül állja a strapát.

Az említett roppant robosztusságának köszönhetően a legtöbb kamion és teherautó alatt ilyen felnit találunk. Mi akkor az acélfelni szépséghibája? Nos, szó szerint ott kereshetjük a bökkenőt, az esztétikában: a felnik e típusa, valljuk be őszintén, nem túl stílusos, éppen emiatt a modern kor sofőrje kétszer is meggondolja a vásárlást. Sőt, mivel nagyon nehéz is, sok esetben ronthat az autó teljesítményén, már ami a gyorsulást és a fékezést illeti. Viszont nagyon olcsó, ami korántsem mondható el az alufelniről. A könnyű fémből –alumíniumból- készült felni hihetetlenül esztétikus, roppant sokféle, így mindenki megtalálhatja az ízlés-világának leginkább megfelelő dizájnt.

Könnyű súlyának köszönhetően nem okoz gondot a navigálás során sem. A szakemberek véleménye szerint azok az autók, amelyek az alumíniumból készülte felnivel rendelkeznek, kisebb fogyasztást produkálnak a megtett út során. Az anyagösszetétel miatt viszont ez a felni nem állja úgy a sarat az időjárás-, illetve az út viszontagságaival szemben, mint a fémből készült társa. Persze azok a termékek, amelyek jobb minőséget élveznek, már igazán strapabíróak is –viszont ennek megfelelően az árúk is elég borsos. Az a személy tehát, aki inkább a könnyű fémes megoldásra tenné a voksát, jobb, ha mélyen belenyúl a zsebébe, ám a beinvesztált pénzért cserében valóban olyan termék tulajdonosa lesz, ami 10, sőt 15 évig is hű társa lesz a hétköznapok során, jóban-rosszban.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.