Anti-VEGF injekció budapesti szemészeteknél: mi a kezelés menete?

Anti-VEGF injekció

Anti-VEGF injekció

Sajnos, egyáltalán nem ritkák a retinát érintő problémák, amelyekre többfajta terápia létezik, például az intravitreális módszer. Ez sok esetben kiváltotta a különböző szemfenéki lézerkezeléseket is, bár nem mindenhol vehető igénybe. Többféle anti-VEGF injekció típust is alkalmazhat egy budapesti szemészet (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.). Háromféle anti-VEGF injekció közül lehet választani, amelyeknek hasonló a hatásmechanizmusuk, alkalmasak a retinabetegségek kezelésére, különbség csak a hatásuk tartósságában van.

Különböző szemfenék problémák kezelésére tökéletesen alkalmas például az Avastin anti-VEGF injekció. Hasonló a ranibizumabbal, de szignifikánsabban olcsóbb, szokták alkalmazni indikáción túli, úgynevezett off-label terápiaként is. Az Avastin használatát kérvényezni kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A Budai Szemészeti Központban elérhető ez a gyógyszer, a kérvényezést pedig a munkatársak intézik, nem a páciens.

Itt elsősorban ezt az intravitreális injekciót alkalmazzák a szemész szakorvosok. Vényköteles készítmény a másik anti-VEGF injekció, a Lucentis is. Ezt államilag támogatottan, csak egyetemi klinikákon lehet beadni, azonban magánfinanszírozás keretein belül bárki megvásárolhatja. Szemész szakorvos jogosult a Lucentis használatára, kizárólag megfelelő szakmai körülmények betartása mellett. Ha a páciens megveszi a készítményt, akkor a Budai Szemészeti Központban dolgozó szakorvosok beadhatják neki.

Az Eylea anti-VEGF injekcióhoz szintén ugyanezen körülmények között lehet hozzájutni és érdemes ezt a gyógyszert választani, mivel klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy ennek a hatása a legtartósabb. A kezelés úgy zajlik, hogy első lépésként hatásos szemcseppekkel elvégzik az érzéstelenítést és a fertőtlenítést, majd ezt követően steril körülmények között bejuttatják a szemgolyó belsejébe a 0,5 ml anti-VEGF anyagot. Bár elsőre félelmetesen hangzik, mégsem szabad megijedni a kezeléstől, mert egy jó szemész szakorvos biztonságosan képes beadni az injekciót.

seditor

Add your Biographical Info and they will appear here.