Isiász gyógytorna – a leggyakoribb kérdések és válaszok

Isiász gyógytorna

Isiász gyógytorna

Az isiász, más néven ülőidegzsába az időskorral kerül gyakran összefüggésbe, pedig valójában az ülőmunkát végzők egészségügyi problémája. Mivel éles fájdalommal jár, a kezelése nem halogatható, sokszor gyógytornával végzik a terápiát. Ilyen esetben ezt tanácsolja a gyógytornász. Ülőmunkát végző személyeknek ajánlott állítható magasságú, ergonomikus kialakítású széket választaniuk, esetleg fitneszlabdát használniuk. Akkor is érdemes beszerezni a fitneszlabdát, ha a szék megfelel az említett követelményeknek, mert a labda segít a deréktáji izmok erősítésében és átmozgatásában, így javítja a tartást is.

Javasolt a széket úgy beállítani, hogy a comb és a vádli 90 fokos szöget zárjon be egymással. Ha így járunk el, akkor egyetlen ideg vagy ér sem fog elzáródni a lábunkban, ami zsibbadást vagy fájdalmat okozna. Tanácsos továbbá óránként 10 percre felállni és sétálni egy kicsit, amivel a lábaink vérellátását biztosítjuk. Tartásjavítás céljából arra is érdemes figyelni, hogy a monitort éppen szemmagasságba helyezzük.

Így egyenes háttal és nyakkal végezhetjük a feladatainkat, megelőzve a fej- és nyakfájdalmakat. Deréktámasz alkalmazásával kényelmesebbé tehetjük a széket és a gerincünk is természetes pozícióba kerülhet. Persze nemcsak az ülés, hanem az állás és a járás is okozhat isiászt. A helytelen tartás gerincferdüléshez vezethet, ezért ha rendszeresen kínoznak nyaki és vállfájdalmak, akkor minél előbb fel kell keresni egy szakembert.

A Gyógytornászom rendelőjébe célszerű időpontot kérni egy gyógytornásztól, aki alapos állapotfelmérést követően összeállítja a megfelelő gyakorlatsort. Akár néhány napon belül kaphatunk időpontot a rendelőbe, nem kell hosszú hetekig vagy hónapokig várakozni. Az isiász hatékonyan kezelhető gyógytornával, ha annak oka a tartáshiba vagy valamilyen mozgásszervi rendellenesség. Az idegi eredetű panaszok szintén enyhíthetőek, megszüntethetőek a szakember felügyelete mellett végzett mozgással. A gyógytornász szükség esetén orvosi konzultációt javasol.

seditor

Add your Biographical Info and they will appear here.