Miért fontos a nyári gumi teszt elvégzése?

Ahogyan minden évben szokás, a legnevesebb autóklubok számos nyári gumi teszt kivitelezését elvégzik a tavaszi időszakban. A próba alatt több különálló, egymástól független márkájú abroncs is górcső alá kerül, az eredményeket pedig a szaklapok hasábjain publikálják az egész autós társadalom felé. Rendkívül fontos a nyárigumi teszt, hiszen annak alapján derül fény az egyes típusok előnyeire és hátrányaira. Az előszezoni autógumi teszt alkalmával, néhány négyévszakos változatot is sorba vesznek a szakértők, valamint késő ősszel a téli gumikat ugyanígy szokás kivizsgálni.

Az Autobild nyári gumi teszt 2021-ben is letudva!

Az Auto Bild az általánosan legkeresettebb méretben, a 205 55 16-os átmérőjű, több mint 50 gumiabroncson végezte el a gumi tesztet. A biztonsági pontszámok alapján, az első szakasz után a megszokott módon az olyan prémium gyártók termékei is bekerültek a TOP 20-as listára, mint a BFGoodrich, a Pirelli, a Hankook, a Dunlop, a Continental, a Bridgestone, a Firestone, a Michelin és a Goodyear. Az utóbbi öt márkanév bizonyos gumitípusa végzett az élmezőnyben a végső megmérettetésen, ahol száraz és vizes körülmények között egyaránt figyelembe vették a fékutat, a kanyarsebességet, a gördülési ellenállást, a kopásállóságot és a zajszintet is. Pár átlagkategóriás winter gumi ellenőrzése alapján pedig továbbra is arra a megállapításra jutottak, hogy ezek nem felelnek meg az alapelvárásoknak, ugyanis átlag feletti kopást és fékutat mutattak az eredmények.

Milyen autókon végzik el a nyárigumi tesztet?

A szakemberek ügyelnek arra, hogy többféle gépjárműtípuson is próbára tegyék a hasonló rendeltetésű és dimenziójú gumikat, ugyanis egyáltalán nem mindegy, milyen sajátosságokkal rendelkezik az adott autó. A nyári gumi teszt során okvetlenül populáris gépkocsifajtákra helyezik rá az új fejlesztésű, addig még használatlan, a gyártósorról frissen lekerült gumiabroncsokat. Az Auto Bild VW Golf, Audi A3, Skoda Octavia, Peugeot 308, illetve BMW 1-es, Opel Astra típusokon végezte a méréseket.

Az ADAC autógumi teszt 2020-ban a SUV kategóriára összpontosított

A SUV (Sport Utility Vehicle), vagyis a sportcélú haszonjárműveikre alkalmazott dimenziókat tesztelte a német autós szaklap. Ez alapján olyan gazdaságosabb gyártók sajátjai is az élre kerülhettek. A végső sorrend mindig az összesített pontszám alapján alakul ki, viszont vannak külön kategória-győztesek is. Például a Kumho nyert a nedves útviszonyok közötti ellenőrzésen, a fogyasztást tekintve pedig a Nexen és a Falken bizonyos garnitúrái is csatlakoztak a leginkább közismert dél-koreai abroncsgyártó vállalat termékeihez. Érdemes ezeknek a fejlődését is figyelemmel kísérni, mivel bármelyik évben előrukkolhatnak populárisabb szabványokkal is.

Milyen előnyökre és hátrányokra derülhet fény a nyári gumi teszt során?

Nagyon sok fogyasztó fontosnak tartja az időtálló jelleget, bármilyen használati árucikkről is legyen szó. Nincs ez másképpen a gumiabroncsok esetében sem. Ilyen tekintetben a kopásállóság egy igen jó érv lehet a döntéshozatal során, viszont ezzel együtt az olyan tulajdonságok is mérvadóak, mint a biztonság vagy az üzemanyag fogyasztásra irányuló megállapítások. Ezek a tényezők mind-mind a fenntarthatósággal és a gazdaságossággal is összhangban vannak, amelyek mindenképpen meghatározzák az átlagemberek választásait a több tucatnyi gyártó minőségi gumijaji közül. Akadnak olyanok is, akiknek a tapadás a leglényegesebb szempont, hiszen ha jobban belegondol, ez a fő alappillére a sofőr és utasai személyes biztonságát illetően.

A felsorolt jellemzők gyengébb mutatói lehetnek az adott abroncsok hátrányai is. A nyári gumi teszten azok a típusok vizsgáznak csillagos ötösre, amelyek mindennemű index szerint előkelő helyet foglalnak el a listán. Azonban a rosszabbul teljesítők is valószínűleg előnyösek lehetnek bizonyos paramétereik alapján. Az igények és az elvárások nyilvánvalóan minden autóvezetőnél és járműtípusnál jelentősen eltérnek. Tehát lényeges, hogy ki milyen autót és milyen körülmények között használ.

Érdemes nyomon követnie a változásokat

A nyári gumi teszt során kapott adatok ismeretében minden vásárló tudatosabban vásárolhat. Ön is fel tudja mérni nagyjából a piacot, rálátást kap arra, melyik gyártótól milyen teljesítményre képes gumikra számíthat. Ha szakmailag nem is annyira hozzáértő, tájékozottság szempontjából mindenképpen megéri figyelemmel kísérni az ilyen jellegű jelentéseket. Ami tehát a releváns gumis híreket illeti, a neves autós klubok információiban mindig megbízhat.

reka

Add your Biographical Info and they will appear here.