Az autódiagnosztika születésének körülményei

autódiagnosztika

Autódiagnosztika

Szívesen beszélget az autókról? Érdekli a technika, és a gépjárművek fejlődéstörténete? Kérdezzen csak meg nyugodtan egy idősebb embert a társaságból, milyenek voltak régen az autók. A szóban forgó személy garantáltan meg fogja említeni, hogy bár az akkori verdák nem voltak olyan „fullosak”, mint a mai autók, viszont sok esetben a gazdájuk is meg tudta javítani azokat, mindennemű egyéb szakértő beavatkozása nélkül, ha valami mechanikai gond adódott. Ha kicsit belegondolunk az előbb ecsetelt szituációba, könnyen felismerhetjük a párhuzamot a két tényező között: az egyszerűbb belső szerkezet nem követelte meg, hogy professzionális szervizeshez szaladgáljanak a gépjármű vezetők.

Manapság teljesen más a helyzet. Mivel a modern kor rohamléptékben fejlődő technológiája az autógyártást sem „kímélte”, napjaink autója elektronikusan vezérelt, bonyolult belső rendszere pedig autó-diagnosztikusért kiált. Ha reggel tehát nem indul a verda, nagy a valószínűsége, hogy nem mechanikus, könnyen megjavítható hibával áll szemben, hanem olyan központi számítógépes problémával, amit csak a profi szerelő tud megoldani. Igen, kedves hölgyeim és uraim, ez az ára a semmihez sem fogható kényelemnek.

Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy minél kifinomultabb ez a szóban forgó számítógépes rendszer, annál nagyobb a hibalehetőségek száma. Igaz, ami igaz, házilag nem tudunk összeütni egy olyan szoftvert, ami megoldja a problémát – így jön képbe az autódiagnosztika. Mi történik akkor, ha elvisszük az autónkat diagnosztikára? Nos, a szervizes szakember a profi mérőegységei segítségével „belekukkant” a vezérlőrendszerbe, és villámgyorsan meghatározza a gond forrását, illetve azt is megmondja, hogyan javítsuk ki a hibát. Szerencsére a megfelelő eszközökkel mi magunk is elvégezhetjük az említett méréseket, persze csak „konyha”- vagyis roppant amatőr- szinten.

A multi protokolláris adapterek – szakszóval kifejezve- a legtöbb autós üzletben megtalálhatóak, így azokat valóban mindenki beszerezheti, aki igényt tart az odahaza is elvégezhető diagnosztikára. A vásárlást kétféleképpen oldhatjuk meg: bizalmat szavazhatunk az olcsóbb termékeknek, vagy a zsebünkben kicsit mélyebbre nyúlva beinvesztálhatunk egy drágább, profibb darabba is. Honnan tudhatjuk, hogy melyik szerkezet a megfelelő? Nos, mint sok más esetben, most is forduljunk a nethez, és gyűjtsük be a kiszemelt berendezésekkel kapcsolatos hasznos információt- így mi is tetszeleghetünk és villoghatunk kicsit az autódiagnosztikusok szerepkörében.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.