Mivel foglalkozik a karosszéria lakatos?

karosszéria lakatos

Karosszéria lakatos

A férfiaknak az autó nem pusztán egy használati tárgy, amely az A pontból B pontba való közlekedésért felel. Bizony nem! Az autó maga az örök szerelem, a soha meg nem szűnő szenvedély. Éppen ezért az erősebbik nem legtöbb képviselője gondos óvásban részesíti a kis kedvencét, vigyázván arra, nehogy bármilyen baja essen a verdának. Persze a folyamatos használat során elkerülhetetlen a kisebb-nagyobb meghibásodások és sérülések keletkezése, de szerencsére manapság már számtalan olyan hozzáértő szakember kínálja a szolgáltatását a piacon, amelyet igénybe véve könnyen kijavítható a probléma. A karosszéria lakatos egyike ezen ezermestereknek, jelen cikkünkben pedig nem kisebb feladatot tűztünk ki magunk elé, mint e jeles és értékes szakma alapos ismertetése. Nos, ahhoz, hogy megértsük, mivel is foglalkozik tulajdonképpen a karosszéria lakatos, előbb ismerjük meg az alapkifejezésnek a lényegét.

A lakatos szakma többszáz évre nyúlik vissza az emberiség történelmében, egészen a középkorig, amikor is a szóban forgó munkakör külön szférává vált, leválván a kovácsmesterség fő csapásáról. A lakatosok eredetileg kis, bár jól felszerelt műhelyben dolgoztak, alapvető kellékeik között ott volt a kalapács, véső, üllő és satupad. A műhelyeikből nem hiányozhatott a munkavégzéshez szükséges kohó, a tűzhely és persze a praktikus és speciális munkapad sem. Mivel foglalkoztak az egykori lakatosok? Nos, erre igazán nem nehéz rájönni, tekintve a foglalkozás elnevezését: zárak, lakatok és kulcsok készítése képezte a főfeladatukat.

A technológia fejlődésével a mesterség is sokat változott, igazodva az innovatív igényekhez. Manapság már a szakma több ágazatra bomlott szét, amelynek egyike a karosszéria lakatosság is, de a gyűjtőnév zászlaja alatt gyülekeznek az épületlakatosok és a műlakatosok is. Az az ezermester, aki karosszéria lakatossággal keresi a kenyerét, a már említett szerszámok mellett komoly tudást igénylő gépekkel is dolgozik, és acélból és egyéb fémes anyagokból készít különféle alkatrészeket. A karosszéria lakatos kelléktárának az egyik legalapvetőbb kelléke a húzató-pad, amellyel tulajdonképpen a folyamatos használattól vagy a különféle sérülésektől eldeformálódott és megrongálódott elemeket lehet mély szakértelemmel és ügyességgel az egykori állapotukba visszaállítani- magyarán megjavítani.

Az acélból és az egyéb fémekből készített csöveket, idomokat és lemezeket később a különféle szerkezetek és vázak létrehozásához lehet használni, de az autók díszítő elemei is a karosszéria lakatos kezei alól kerülnek ki. Ahogy már említettük, a karosszéria lakatos nemcsak az új elemek és alkatrészek megalkotásán fáradozik, de a sérülések és ütközések során keletkezett kár kijavításán is. A munkaerő piacon magyar viszonylatban manapság nagy hiány van e nemes szakma terén, így azokat a személyeket, akik megbízható munkavállalónak bizonyulnak, nagy becsben tartják az egyes cégek – ami szintén meglátszik az ezermesterek fizetésén is. A szakma elsajátítását bármikor el lehet kezdeni kortól függetlenül, amiben a különféle tanfolyamok is segítenek.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.