Mennyi manapság a műszaki vizsga ára?

műszaki vizsga ára

Műszaki vizsga ára

A sofőrök jól tudják, az autótartás hatalmas felelősséggel jár, hiszen ha a jármű nincs tökéletes állapotban, akár balesetveszélyes lehet. Az említett sofőrök már azt is megszokták, hogy az autóval kapcsolatos dolgok – szerelés, csere, kozmetika- bizony roppant költségesek. Jelen cikkünkben is egy ilyen költségesebb témát fogunk boncolgatni: a műszaki vizsgát és annak árát tárgyaljuk ki. Először is, mielőtt rátérünk a „piszkos” anyagiakra, érdemes néhány szóban tisztázni, mi az a műszakizás, miket vizsgál a szakember, de arra is fényt derítünk, miért van erre nekünk, egyszerű halandóknak szükségünk. Nos, az utóbbi kérdésre többé-kevésbe már adtunk választ: nehogy valamilyen meghibásodás kapcsán balesetet okozzunk az utakon, a saját és embertársaink életét veszélyeztetve.

Abban az esetben, ha műszaki vizsgára készülünk, először be kell jelentenünk az igényünket a választott műhelynél, majd oda megérkezvén be kell, hogy mutassuk az autó okmányait. Ezután veszi kezdetét a vizsga. Ha röviden szeretnénk választ adni, akkor úgy fogalmaznánk, hogy a tüzetes vizsgálódás alatt mindent átnéznek az autón kívül-belül, alul és felül. Mit jelent ez? A futómű és a kormánymű alapos szemügyre vételezése után a szakemberek megnézik, nem-e szivárog az autóból az olaj, illetve ellenőrzik a kocsi világítását, a fékrendszerét és elektronikai diagnosztikáját.

Természetesen nem maradhat ki az esztétikai hibák elemzése sem – az üvegek, a szélvédő állapota, a tükrök minősége és a korrózió keresése. Amennyiben a jármű nincs felszerelve elsősegély dobozzal, mínusz pontot jelent, de nem bukást. Nem így a biztonsági övek esetében! A szakember jó alaposan megráncigálja a szóban forgó öveket, figyelve azok rugalmasságát, stabilitását és tartását. A rosszul működő, rojtos esetleg szakadt biztonsági öv biztos út a bukás felé.

Tévhit, hogy ha a kilométer számláló nem működik, akkor az autó automatikusan nem megy át a vizsgán: az igazság az, hogy a szakemberek abszolút nem foglalkoznak a szóban forgó egység relativitásával – tehát, hogy valós-e, amit a számok mutatnak vagy sem. A műszaki vizsga ára hatóságilag megszabott díj, amely jelen pillanatban 16 290 Ft-t jelent. Persze sokan vannak, akik félve az eredménytől, kétszer is átvizsgáltatják az autót: a „nagy” vizsga előtt kérnek egy nem hivatalosat is, hogy még időben rájöhessenek a problémákra, és mire komolyra fordulna a helyzet, kijavíthassák azokat, nehogy rossz vége legyen a dolognak, és kivonják a gépjárművet a forgalomból. A nem hivatalos ellenőrzés árát minden esetben műhelye válogatja.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.