Négyévszakos gumi – megéri vagy sem?

négyévszakos gumi

Négyévszakos gumi

Sokak szerint semmi értelme, mások azt állítják, az életet is könnyebbé teszi. Vannak, akik, soha nem vennének más típust, egyesek pedig az életük árán sem invesztálnának be a megvásárlásába. Jelen cikkünkben annak jártunk utána, miért is olyan közmegosztó a négyévszakos gumi. Mielőtt azonban belevágnánk a fejszénket e jelentős feladatba, foglaljuk össze néhány szóban, miért is olyan elengedhetetlen az évszakok változásának megfelelően lecserélni a gumiabroncsokat az autó alatt. Nos, a válasz roppant egyszerű: azért, hogy elkerüljük a baleseteket.

Ahogy télen és nyáron sem ugyanazt a cipőt húzzuk fel, úgy a verda is igényli az időjárási viszonyoknak megfelelő „lábbelit”- a forró nyári utaknak a kemény kialakítású abroncsok, míg télen a mélyen barázdált, puhább anyagú gumiszettek lesznek a tuti befutók. Az igazság viszont az, hogy a szóban forgó garnitúrák drágák. Nincs ezen mit szépíteni, egy-egy jobbfajta abroncsszett akár az egész fizetést elviheti – és ez a beruházás bizony anyagilag nem térül meg sohasem. Persze azoknak a személyeknek, akik sokat használják a gépjárművüket, a szóban forgó befektetés esszenciális és kikerülhetetlen – de mi van azokkal a sofőrökkel, akik csak alig-alig ülnek volán mögé? Ez az a pillanat, amikor rákanyarodhatunk a fő témánkra, azaz a négyévszakos gumi tulajdonságainak a részletezésére.

Sokan azt hiszik – tévesen-, hogy a négyévszakos gumi afféle köztes megoldás, ami egyesíti a nyári- és a téli gumi jegyeit, így, ha rendelkezünk az említett szettel, felesleges a másik kettő megvétele. Nos, ez korántsem igaz. A négyévszakos gumi, bár rendelkezik a nyári és a téli verzió bizonyos sajátosságaival, nem pótolhatja azokat. A gumik anyagukat tekintve a nyári abroncsokhoz állnak közelebb, míg bordázatukban a téli gumikat idézik. Viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy ez a felemás kivitelezés nem eredményes a téli, fagyos utakon: a négyévszakos gumiabroncs csúfosan megbukik, ha makacsabb időjárási viszonyokkal kell szembeszállnia. A tesztek szerint sem nyáron, sem télen nem hozzák azt a minőséget, ami a biztonságos vezetéshez kell, ennek ellenére mégis sokan szavaznak a négyévszakos guminak bizalmat. Vajon miért?

Ezek a sofőrök talán gondatlanabbak lennének az átlagnál? Természetesen erről szó sincs! A négyévszakos gumik, főleg, ha megbízható gyártótól vásárol az ember, eszméletlenül költséghatékonyak, és az olyan vidékeken, ahol a nyár mérsékelt, a tél pedig inkább esős, mint jeges, a szóban forgó abroncs kitűnő választás. Sajnos a hazánk éghajlata nem teszi lehetővé a négyévszakos abroncs maximális kihasználhatóságát, így azok, akik a hazai utakra vásárolják azt, maximum ősszel és tavasszal alkalmazhatják a gumikat, ami valljuk be, a jelen árak mellett inkább már a luxus-kategóriába tartozik. Angliában viszont, ahol köztudottan nincsenek kemény, embert próbáló évszakok, a négyévszakos gumi remekül hozza a kötelezőt, és maximálisan beváltja a hozzá fűzött reményeket. Kinek érdemes itthon beruházni az abroncsra? Annak, aki csak ritkán használja a téli viszonyok mellett a gépjárművét, valóban megéri a négy évszakra tervezett kellék megvétele.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.